FOLLOW ME

Friday, June 17, 2011

VACATIONAL POSTING

DATE    :  13.6.11 - 17.6.11
VENUE :  HOSPITAL WP.LABUAN

Dekat hospital tu 2 orang ja dari KSKB (farhan n me)
just 5 hari (tapi penat giler!!!) lum  lg kerja btul2 kan?
heheheheh
1st day kami kena bawa round2 suma tempat d Unit Farmasi
kira macam orientasi la konon, ada 4 unit utama ada di sana:-


FARMASI KLINIK PAKAR (OUT-PATIENT)
(HARI PERTAMA)
rak ubat-ubat
kaunter farmasi
model: farhan ( jaga kaunter)
hah, untuk makluman, area sini ni paling '"BUSY"
tugas kami2 ni p filling ubat, melabel n baca prescriptions
then p kutip ubat2 kat rak-rak ubat
tekan2 nombor..(ala mcm d bank) untuk patient tunggu giliran..
hahahah!
dekat sini dua hari saja..(ada radio dengar lagu2)
@-,@


FARMASI BEKALAN WAD
di sini kami kena ajar buat ubat dan juga simple calculationS
(x detail-susa mcm d kolej)
 n_,N
kami sempat buat syrup and cream..yuuuhhooo!

kaunter  untuk order
external extremponeous
internal extremponeous

 STOR
(HARI KE-3)
Stor ni terbahagi kepada stor utama n sub-stor..
untuk bt order, kena isi maklumat dalam
sebijik buku (hbs la kalau cigu bm baca  ayat ni) bernama "INDEN"
so, in n out d urus oleh pihak yg bkenaan
dekat stor utama ada troli tuk ambil ubat2 tu, 
mcm p shoping ja tau time pratice tolak2 troli 2.. 
hahahah!

separuh dari saiz stor sebenar
kat sini kerja kami p susun ubat dekat rak, panjat sana panjat sini (exercise)
tapi dalam bnyak2 hari, hari ke-3 ni la yg x terasa sgt waktu brlalu bgitu saja
hari2 yg lain (derita ku menunggu!) chewwaaah!!

sub-stor & tangga kecik

FARMASI SATELIT (IN-PATIENT)
(HARI KE-4 & 5)
dekat sini dorg2 prescribe ubat untuk kegunaan wad
staff-nurse byk dtg p berurusan dengan mereka2
dorg akan bawa bin n drug charts
kira macam mau p order ubat la
hihhihih


bin and drug chart

tugas sy sini paling relaks, tolong amek2 ubat d rak2
then, gunting2 antah sgala kertasss.
hahaha!
macam-macam ada

gunting c lobster!

non
xda keja lain suda bole dibuat, amat tidak busy (tgok waktu jg la)
sini packaging ubat guna
Unit of dose, Unit of use n Floor stock
Okay.... well done..! then ambik result penilaian
Alhamdulillah, puas hati n berjalan dengan lancar..
(O_o)

sy kasi tau --> setiap hari mengantuk tp x bole tidur time prktikal, time study ja bole ok!

HIKMAH SAKIT

boleh berubah jadi rahmat ....


"Dan boleh jadi kamu memberi sesuatu padahal ia amat baik 
bagimu. Dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia 
amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak."
(QS Al-Baqarah:216)

"Dan apa saja musibah yang menimpa kamu adalah disebabkan 
oleh perbuatan tanganmu sendiri dan Allah memaafkan 
sebahagian besar daripada kesalahanmu." (QS Asy-Syuraa:30)

"Barangsiapa yang dikehendaki Allah sesuatu kebaikan, 
maka Dia akan memberi orang itu cubaan." (HR.Bukhari)

"Apabila seorang hamba sakit atau sedang bepergian, 
maka pahalanya tetap ditulis seperti ketika dia dalam 
keadaan sihat atau mukim." (HR.Bukhari)

"Sesungguhnya besar pahala itu seimbang dengan besarnya 
musibah. Apabila Allah mencintai suatu kaum, maka ia akan 
mengujinya. Barang siapa yang reda maka dia akan mendapat 
keredaan dan barangsiapa yang benci, maka baginya murka 
Allah." (HR.Tirmidzi)

"Ada seorang yang meraih kedudukan mulia disisi Allah bukan 
kerana amalnya. Allah memberi cubaan dengan sesuatu yang 
tidak disukai hinnga ia dapat meraih darjat mulia tersebut." 
(HR.Abu Ya'la)

the way i think -->  muhasabah diri untuk mensyukuri nikmat kesihatan

Monday, June 13, 2011

PEMIKIRAN POSITIF

 ASAS PUPUK PEMIKIRAN POSITIF



Bersangka baik dengan sesiapa
niat dalam hati mahu baik dgn semua org yg ada d sekeliling anda dan tumpukan nilai2 murni.

Elak emosi negatif
jauhkan diri anda dr bsikap cepat marah, mendengus, selalu sakit hati, asyik geram dan buruk sangka.

Istighfar serajin,seikhlas & sebanyak mungkin
dapat buang segala emosi negatif yg bersarang di minda. Apabila mdengar org lain memaki atau mengumpat, istighfar dlm hati sebab perkataan buruk yg didengar akan mencetuskan banyak gelombang emosi negatif.

Play more, more n more, have fun!
hiburkan hati dengan jenaka , lucu2, dan lawak (jgn berlebihan). Ketawakan diri sendiri apabila buat silap dapat mengelak drpd rasa tertekan.

Jangan ambil kisah "cakap2" org
biarkan saja & latih minda anda supaya berfikiran positif. Terlalu banyak dengar komen org akan myusahkan diri sendiri.

Elak menyalahkan situasi, keadaan , persekitaran, benda
salahkan diri sendiri sebab x buat yang terbaik. Then, bulatkan tekad untuk buat yg lbih terbaik. ok! Mungkin hari ni gagal tapi  jgn "give up" mungkin esok hari yg cemerlang!



Sunday, May 29, 2011

MALAM SEMARAK MUHIBBAH KASIH



23 MEI 2011
PUSAT KOMUNITI BKT DAMANSARA







CUTEST BOY! =D

IJA ME GIE



LUCKY DRAW... I GOT IT!
AGAK RAMAI

EYES!

PESERTA TARIAN

Friday, April 15, 2011

ANTACID

Hari tu buat ubat gastrik (antacid) dlm lab 3.
Enjoy  resipi ubat yg amat sedap ini.. mari mari..! hahah!
p/s : classmtes yg lum siap report amali,, ble la tgok2  (translte -> malay ).. hihihi!

MAGNESIUM TRICILICATE MIXTURE BPC73














#CALCULATION

(for 135ml)- BPC ms 747
Rx
Magenesium Tricilicate            6.75g
Light Magnesium Carbonate    6.75g
Sodium Bicarbonate                6.75g
Peppermint Emulsion conc.      3.4ml
Chloroform water DS             67.5ml
Water                               to   135ml


#METHOD

1.Triturate  Magenesium Tricilicate 6.75g, Light Magnesium Carbonate  6.75g, Sodium Bicarbonate 6.75g in a porcelain mortar until homogenous.
2. Put chloroform into a mortar drop by drop and triturate them gradually.
3. Transfer the solution into a conical cylinder glass and rinse off the mortar with water and transfer the remainder solution into a conical glass.
4. Put a peppermint into them.
5. Triturate until dissolve.
6. Make up the volume to 135ml with purified water and transfer them into a mixture bottle.
7. Label (blue or black in colour) and send.


#LABEL


                      SHAKE WELL BEFORE USE
                                       135ml
                   Magnesium Trisilicate Mixture BPC

                Instructions: take 15ml 3 times per day

               Storage:  in a cool place and closed well


NAME:
DATE :                                        NO.MATRIC:
                           HOSPITAL 


* x sedap lgsung.. uwekk..! hahahah! =D
 

Monday, March 7, 2011

TIDUR BERBANTALKAN LENGAN SUAMI

"FAKTA..............SERIUS..........."

 

Dari bancian ke atas 10 ribu pasngan yg bkahwin( sumber kajian MOHEMA) hnya kira2 45% shja isteri yg tdur bbntalkn lengan suami slps 3 thun bkahwin. Dan hanya tnggal 21.7% shja isteri yg msih tdur bbantalkn lengan suami slps 10 thun usia pkahwinan.


Tahukah kaum isteri/bkal isteri, bhwa hormon bau phero yg d rembes dr ktiak llki/suami blh mngaktifkn hormon wanita?isteri hgga mreka merasa damai dan tenang. Sebenarny hmpir 65% bau badan llki/suami dtg dari celahan ketiak dmna klenjar phero plg aktif.


Jadi para isteri/bkal isteri smua, ketepikn bntal2 anda, tdurla d atas lengan suami hgga k pagi, hmpirkn hdung d celahan ktiakny, tdk d nafikn anda akn peroleh pengalaman yg ckup rileks dn tenang, iany tnda bhwa bau phero suami anda sdg btndak blas dgn klenjar hormon anda. (pglman ini hnya prempuan shja yg tahu btapa asyik dn rileksny) ..
          
Dan dri kajian itu jga myatakn isteri yg tidur d atas lengan suami akn tdur lbh lena dn mcapai tahap 7 hgga 8 dlm tahap lena tdur.Dan pringatan utk llki/suami, jgnlah shave ketiak anda togel, biarkn sdikit atau trim skit sj bulu itu yg mrupakn ejen pyebar bau phero yg d senangi wanita. Mka para isteri2 smua, anda praktikkn tdur d atas lengan suami.

Sunday, March 6, 2011

HEART BEAT!!!

 

Heart Skips A Beat Lyrics by Lenka
Heart skips a beat my heart skips a beat
My heart is playing tricks on me
And it’s building bricks on me
I can’t break through
And I can’t face you
My world is turning slowly now
But it’s burning up somehow
I need some time
To know what’s right
‘Cause it’s only in the quiet that I feel some relief
I’m trying hard not to resist the joy
Don’t listen to me I’m being paranoid
I might try hard but it’s too hard to avoid
My heart skips a beat
My heart skips a beat
My heart is always first to know
And as the feeling grows
I can’t deny push those thoughts aside
My world is full of loveliness
But I focus on the stress
My heart says “Go” but my brain says “No”
And it’s only in the quiet that I hear myself breathe
My heart skips a beat
My heart skips a beat
Oh I know this time ’cause it’s physical
My blood has stopped and I am breathless as well
But I need a minute to convince myself
‘Cause it’s only in the quiet that I know what to feel

Friday, March 4, 2011

Wah, Tagging!


Kamu mau taw???

ni adalah first time aku ditag dan tag yang pertama aku akan jawab..

yala.. da kena tag soalan.. bg la respon jawapan kan.. ceh! pa2 pun thanx to (curi2 masa la sikit) syyuuiitts! ^^

tp mua minta say sorry dlu pat  Syai  sbb lmbt btul jawab bnda ni.. (bz ba... ) 

so,, mari sini ramai2 kita tengok apa yg ada di bawah2 ni.. hahah!
Dua soalan tentang blog


1. Nama blog anda & sebabnya
Nama blog sy dkn-ordinary. Kenapa?? bida ka?? x stylo ka?? haha! xpa2..
yg pntg xda sama ngan sesapa.. lagipun time tu baru2 buat blog,, 
so org cakap *NO IDEA* la kunun..(simple) 
sini menurut kamus dewan suka suki:-


dkn         = dg ku noratiqah (my name)
ordinary = simple la ba (xda idea )


2. Kategori blog anda
macam2 bole sumbat ni.. 
major pada tips n kongc info2, 
minor klu hal individual ni (privacy) 
x pndai mau elaborate (chewah! mcm la kena suru bt essay! )


Soalan rambang


1. Warna kesukaan anda
depends (nice to see)


2. Kenangan indah zaman kanak-kanak anda
banyak ow

3. Lagu kesukaan sepanjang zaman anda
Powerless by Nelly Furtado (x pernah bosan dgr lgu 2,, very inspired me!)


4. Lagu terakhir anda dengar
sukar ku ungkapkan,. 


5. Lagu kegemaran anda ketika bersenam/bertugas
yg penting happening!


6. Lagu yang akan anda dengar ketika hendak tidur
duina.. baca doa tidur saja..


7. Orang terakhir yang anda sms
xda kredit ^^


8. Percutian menarik yang pernah alami
yg bes2 sama family!


9. Makanan & minuman ?
halal & sedap! hehehe. (copy jwpn syai) hahah!


Favourite quote :
selak2 d kedai buku jumpa ni ayat:-
suffer from constipation of thoughts but diarrhoea of words!
haha! lucu (t'sindir diri sendiri)


Foto inspirasi :
hahah! suka suki ku.. ingin ku luahkan, aq rindu pada mereka!! 

(my meow2s... ) wa....! muchi2!!! 


*Ms Chaboo*



*Mr.JOJO*




















MADU DAN KISMIS

ANDA TAHU KAH TIDAK???






1) MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai “shifa” iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar “Raja Ubat”, dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, “Siapa ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu”. Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit-penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu dan menggunakan sudu besi.





2) KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

CARA MAKAN :
i)Menghadap Kiblat
ii)Baca “Bismillah” dan selawat ke atas nabi (3 kali)
iii)Baca doa penerang hati
iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gula.
v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

PANTANG : Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.




*Mari sama2 kita amalkan*

Saturday, February 5, 2011

WHAT I FEEL? (oreen)

TERUSKANLAH- AGNES MONICA
Pernahkah kau bicara
Tapi tak di dengar
Tak di anggap
Sama sekali..

Pernahkan kau tak salah
Tapi disalahkan
Tak di beri
Kesempatan

Reff :
Kuhidup dengan siapa
Ku tak tau kau siapa
Kau kekasihku tapi
Orang lain bagiku

Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah.. Teruskan lah
Kau begitu

Kau tak butuh diriku
Aku patung bagimu
Cinta buta
Kebutuhan mu

Back to reff.

Hoo.. Hooo

Kau dengan dirimu saja
Kau dengan duniamu saja
Teruskan lah.. Teruskan lah
Kau.. kau begitu

Teruskan lah... teruskan lah..

Friday, February 4, 2011

A HEALTHY LIFESTYLE

HEALTHY LIFESTYLE'S COMPONENTS
• Eating Healthily
• An Active lifestyle
• Stress Management
• Make friends with yourself
• Powering up your Life Balance
• Mind and Body
• Hygiene





TECHNIQUES OF STRESS MANAGEMENT
• Exercise
• Deep breathing
• Reading novels
• Relaxation techniques 

• Cognitive therapy
• Artistic Expression
• Spending time in nature
• Time management
• Listening to types of relaxing music



BENEFITS
• Maintain physical fitness
• Brain function
• Effects on sleep

• Effects on depression

Wednesday, February 2, 2011

PERHATIAN UNTUK KAUM HAWA


JANGAN PAKAI TUDUNG CARA BIARAWATI KRISTIAN

Pemakaian tudung biarawati telah menjadi fenomena pada masa kini tanpa disedari oleh umat Islam. Fashion tudung ala Biarawati Kristian ini mungkin lahir dari kelekaan umat Islam sendiri. Justeru, menjadi tanggungjawab kepada kita untuk menjauhi fashion tudung ini dan kembali kepada pemakaian tudung cara orang Islam, dan menunjukkan sikap berhati-hati kita dalam etika pemakaian Islam.


Sabda Rasulullah saw:
"Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka ia termasuk dari golongan mereka" 
   (Hadith riwayat Abu Daud, disahihkan oleh Ibn Hibban)

Bagi anda yang memakai tudung seperti gambar di atas, ayuh tinggalkan fashion tersebut. Bagi suami atau bapa yang punyai isteri dan anak yang memakainya, tegahlah mereka. Bagi mereka yang punyai medium untuk menyampaikan mesej ini, sebarluaskan mesej ini untuk manfaat kita semua.

Sebarluaskan banner di bawah:























Semoga usaha kecil kita ini mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah taala.

"Berpakaianlah mengikut ajaran Islam"



There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...