FOLLOW ME

Friday, June 17, 2011

VACATIONAL POSTING

DATE    :  13.6.11 - 17.6.11
VENUE :  HOSPITAL WP.LABUAN

Dekat hospital tu 2 orang ja dari KSKB (farhan n me)
just 5 hari (tapi penat giler!!!) lum  lg kerja btul2 kan?
heheheheh
1st day kami kena bawa round2 suma tempat d Unit Farmasi
kira macam orientasi la konon, ada 4 unit utama ada di sana:-


FARMASI KLINIK PAKAR (OUT-PATIENT)
(HARI PERTAMA)
rak ubat-ubat
kaunter farmasi
model: farhan ( jaga kaunter)
hah, untuk makluman, area sini ni paling '"BUSY"
tugas kami2 ni p filling ubat, melabel n baca prescriptions
then p kutip ubat2 kat rak-rak ubat
tekan2 nombor..(ala mcm d bank) untuk patient tunggu giliran..
hahahah!
dekat sini dua hari saja..(ada radio dengar lagu2)
@-,@


FARMASI BEKALAN WAD
di sini kami kena ajar buat ubat dan juga simple calculationS
(x detail-susa mcm d kolej)
 n_,N
kami sempat buat syrup and cream..yuuuhhooo!

kaunter  untuk order
external extremponeous
internal extremponeous

 STOR
(HARI KE-3)
Stor ni terbahagi kepada stor utama n sub-stor..
untuk bt order, kena isi maklumat dalam
sebijik buku (hbs la kalau cigu bm baca  ayat ni) bernama "INDEN"
so, in n out d urus oleh pihak yg bkenaan
dekat stor utama ada troli tuk ambil ubat2 tu, 
mcm p shoping ja tau time pratice tolak2 troli 2.. 
hahahah!

separuh dari saiz stor sebenar
kat sini kerja kami p susun ubat dekat rak, panjat sana panjat sini (exercise)
tapi dalam bnyak2 hari, hari ke-3 ni la yg x terasa sgt waktu brlalu bgitu saja
hari2 yg lain (derita ku menunggu!) chewwaaah!!

sub-stor & tangga kecik

FARMASI SATELIT (IN-PATIENT)
(HARI KE-4 & 5)
dekat sini dorg2 prescribe ubat untuk kegunaan wad
staff-nurse byk dtg p berurusan dengan mereka2
dorg akan bawa bin n drug charts
kira macam mau p order ubat la
hihhihih


bin and drug chart

tugas sy sini paling relaks, tolong amek2 ubat d rak2
then, gunting2 antah sgala kertasss.
hahaha!
macam-macam ada

gunting c lobster!

non
xda keja lain suda bole dibuat, amat tidak busy (tgok waktu jg la)
sini packaging ubat guna
Unit of dose, Unit of use n Floor stock
Okay.... well done..! then ambik result penilaian
Alhamdulillah, puas hati n berjalan dengan lancar..
(O_o)

sy kasi tau --> setiap hari mengantuk tp x bole tidur time prktikal, time study ja bole ok!

1 comment:

  1. It is not my first time to visit this site, i am νisiting thіs web ѕite daillу and get good datа
    from herе eveгyday.
    Feel free to surf my web blog - pikavippi

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...