FOLLOW ME

Friday, June 17, 2011

VACATIONAL POSTING

DATE    :  13.6.11 - 17.6.11
VENUE :  HOSPITAL WP.LABUAN

Dekat hospital tu 2 orang ja dari KSKB (farhan n me)
just 5 hari (tapi penat giler!!!) lum  lg kerja btul2 kan?
heheheheh
1st day kami kena bawa round2 suma tempat d Unit Farmasi
kira macam orientasi la konon, ada 4 unit utama ada di sana:-


FARMASI KLINIK PAKAR (OUT-PATIENT)
(HARI PERTAMA)
rak ubat-ubat
kaunter farmasi
model: farhan ( jaga kaunter)
hah, untuk makluman, area sini ni paling '"BUSY"
tugas kami2 ni p filling ubat, melabel n baca prescriptions
then p kutip ubat2 kat rak-rak ubat
tekan2 nombor..(ala mcm d bank) untuk patient tunggu giliran..
hahahah!
dekat sini dua hari saja..(ada radio dengar lagu2)
@-,@


FARMASI BEKALAN WAD
di sini kami kena ajar buat ubat dan juga simple calculationS
(x detail-susa mcm d kolej)
 n_,N
kami sempat buat syrup and cream..yuuuhhooo!

kaunter  untuk order
external extremponeous
internal extremponeous

 STOR
(HARI KE-3)
Stor ni terbahagi kepada stor utama n sub-stor..
untuk bt order, kena isi maklumat dalam
sebijik buku (hbs la kalau cigu bm baca  ayat ni) bernama "INDEN"
so, in n out d urus oleh pihak yg bkenaan
dekat stor utama ada troli tuk ambil ubat2 tu, 
mcm p shoping ja tau time pratice tolak2 troli 2.. 
hahahah!

separuh dari saiz stor sebenar
kat sini kerja kami p susun ubat dekat rak, panjat sana panjat sini (exercise)
tapi dalam bnyak2 hari, hari ke-3 ni la yg x terasa sgt waktu brlalu bgitu saja
hari2 yg lain (derita ku menunggu!) chewwaaah!!

sub-stor & tangga kecik

FARMASI SATELIT (IN-PATIENT)
(HARI KE-4 & 5)
dekat sini dorg2 prescribe ubat untuk kegunaan wad
staff-nurse byk dtg p berurusan dengan mereka2
dorg akan bawa bin n drug charts
kira macam mau p order ubat la
hihhihih


bin and drug chart

tugas sy sini paling relaks, tolong amek2 ubat d rak2
then, gunting2 antah sgala kertasss.
hahaha!
macam-macam ada

gunting c lobster!

non
xda keja lain suda bole dibuat, amat tidak busy (tgok waktu jg la)
sini packaging ubat guna
Unit of dose, Unit of use n Floor stock
Okay.... well done..! then ambik result penilaian
Alhamdulillah, puas hati n berjalan dengan lancar..
(O_o)

sy kasi tau --> setiap hari mengantuk tp x bole tidur time prktikal, time study ja bole ok!

HIKMAH SAKIT

boleh berubah jadi rahmat ....


"Dan boleh jadi kamu memberi sesuatu padahal ia amat baik 
bagimu. Dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia 
amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak."
(QS Al-Baqarah:216)

"Dan apa saja musibah yang menimpa kamu adalah disebabkan 
oleh perbuatan tanganmu sendiri dan Allah memaafkan 
sebahagian besar daripada kesalahanmu." (QS Asy-Syuraa:30)

"Barangsiapa yang dikehendaki Allah sesuatu kebaikan, 
maka Dia akan memberi orang itu cubaan." (HR.Bukhari)

"Apabila seorang hamba sakit atau sedang bepergian, 
maka pahalanya tetap ditulis seperti ketika dia dalam 
keadaan sihat atau mukim." (HR.Bukhari)

"Sesungguhnya besar pahala itu seimbang dengan besarnya 
musibah. Apabila Allah mencintai suatu kaum, maka ia akan 
mengujinya. Barang siapa yang reda maka dia akan mendapat 
keredaan dan barangsiapa yang benci, maka baginya murka 
Allah." (HR.Tirmidzi)

"Ada seorang yang meraih kedudukan mulia disisi Allah bukan 
kerana amalnya. Allah memberi cubaan dengan sesuatu yang 
tidak disukai hinnga ia dapat meraih darjat mulia tersebut." 
(HR.Abu Ya'la)

the way i think -->  muhasabah diri untuk mensyukuri nikmat kesihatan

Monday, June 13, 2011

PEMIKIRAN POSITIF

 ASAS PUPUK PEMIKIRAN POSITIF



Bersangka baik dengan sesiapa
niat dalam hati mahu baik dgn semua org yg ada d sekeliling anda dan tumpukan nilai2 murni.

Elak emosi negatif
jauhkan diri anda dr bsikap cepat marah, mendengus, selalu sakit hati, asyik geram dan buruk sangka.

Istighfar serajin,seikhlas & sebanyak mungkin
dapat buang segala emosi negatif yg bersarang di minda. Apabila mdengar org lain memaki atau mengumpat, istighfar dlm hati sebab perkataan buruk yg didengar akan mencetuskan banyak gelombang emosi negatif.

Play more, more n more, have fun!
hiburkan hati dengan jenaka , lucu2, dan lawak (jgn berlebihan). Ketawakan diri sendiri apabila buat silap dapat mengelak drpd rasa tertekan.

Jangan ambil kisah "cakap2" org
biarkan saja & latih minda anda supaya berfikiran positif. Terlalu banyak dengar komen org akan myusahkan diri sendiri.

Elak menyalahkan situasi, keadaan , persekitaran, benda
salahkan diri sendiri sebab x buat yang terbaik. Then, bulatkan tekad untuk buat yg lbih terbaik. ok! Mungkin hari ni gagal tapi  jgn "give up" mungkin esok hari yg cemerlang!



There was an error in this gadget

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...